Despre TABASCO®

MCILHENNY COMPANY

Produsele TABASCO® Brand sunt fabricate in continuare  de Compania McIlhenny, companie fondată în 1868, SUA, statul Louisiana, în Avery Island. Și în zilele noastre compania este o afacere de familie, transmisă din generație în generație, ce funcționează și acum de pe același domeniu. 

POVESTEA DIN SPATELE FAIMOSULUI TABASCO® Brand

Potrivit tradiției, TABASCO®  Sos ardei iute roșu a fost creat spre sfârșitul anilor 1860 de către Edmund McIlhenny. Un gastronom împătimit și un grădinar desăvârșit, McIlhenny a primit niște semințe de ardei Capsicum frutescens provenite din Mexic sau America Centrala. Curios ce plante vor ieși din ele, Edmund a plantat semințele chiar pe Insula Avery din Louisiana de Sud, a îngrijit plantele și a rămas uimit de gustul picant al ardeilor.
Așa că Edmund McIlhenny a decis să creeze un sos de ardei pentru a oferi alimentelor puțină aromă și emoție.
Mulți ani mai târziu, lucrătorii câmpului au folosit un băț roșu sau „le petit bâton rouge”, pentru a măsura maturitatea ardeilor. Fiind fideli istoriei mărcii TABASCO®, îl folosim și astăzi pentru a asigura calitatea recoltei noastre.

Descopera povestea
CELUI MAI CUNOSCUT SOS DIN LUME

În perioada tulbure a Războiului Civil din USA, gastronomia locală din Lousiana era monotonă și lipsită de gust datorită lipsurilor mari generate de război. Astfel, Edmund McIlhenny a decis să creeze un sos de ardei care să dea mâncărurilor savoare, gust și plăcerea de a savura orice mâncare. A selectat și a zdrobit cei mai roșii ardei din plantația sa, apoi i-a amestecat cu sare din Insula Avery și i-a pus la maturat pentru 30 de zile în borcane și butoaie. Apoi, Edmund McIlhenny a combinat amestecul obținut cu oțet de vin alb franțuzesc și l-a pus la maturat pentru încă 30 de zile. După ce l-a strecurat, Edmund a pus noul sos într-o sticluță tip parfum, sticluță cu pulverizator, pe care ulterior a sigilat-o cu o ceara verde.

ACEL SOS FAIMOS PE CARE ÎL FACE DOMNUL MCILHENNY

”Acel sos faimos pe care îl face domnul McIlhenny” s-a dovedit atât de popular pentru familie și prieteni încât McIlhenny, fost bancher, a decis să pornească o noua afacere și să comercializeze sosul său de ardei. El a obținut prima recoltă de ardei în 1868. În următorul an, a trimis 658 de sticle de sos la prețul de un dolar bucata magazinelor din jurul orașului New Orleans. L-a numit ”TABASCO®”, un cuvânt de origine indiano-mexicană despre care se credea ca înseamnă ”loc unde solul este umed” sau ”locul coralilor sau al stridiilor”. McIlhenny și-a înscris patentul în 1870 și Sosul TABASCO® și-a început călătoria de a pune lumea culinară pe foc. Vânzările au crescut astfel încât la sfârșitul anilor 1870 sosul TABASCO® se vindea în toata America și chiar și în Europa.

UN GUST ATEMPORAL

De peste 150 de ani, Sosul TABASCO® este făcut în același fel, doar că procesul de maturare durează mai mult – până la trei ani în butoaie de stejar alb – și oțetul este de înaltă calitate și distilat. Cu etichete în 36 de limbi și dialecte, vândut în peste 195 de țări și teritorii, adăugat în rațiile soldaților sau pus pe mesele restaurantelor de pe tot globul, TABASCO® Brand  este cel mai faimos și mai preferat sos de ardei din lume.
Deși nu ne mai sigilăm sticlele cu ceară, sosul din interior este la fel de iute ca cel pe care McIlhenny l-a îmbuteliat pentru prima dată în 1868.

 1868: Prima sticlă produsă vreodată
 1927: S-a născut un nou design al sticlei

MATURAT ÎN  BUTOAIE DE STEJAT ALB PENTRU O AROMĂ ÎNDRĂZNEAȚĂ

Astăzi, 150 de ani mai târziu, sosul TABASCO®, rețeta de bază, procesul prin care este făcut și ingredientele rămân practic neschimbate. Acum procesul de maturare pentru piure este mai lung – până la trei ani în butoaie de stejar alb – iar oțetul este oțet distilat de înaltă calitate.

9 VARIETĂȚI, AROMĂ NESFÂRȘITĂ

Am parcurs un drum lung de la începuturile noastre din 1868. În timp ce sosul original de ardei roșu rămâne fidel istoriei TABASCO® Brand, Familia TABASCO® conține 9 varietăți de sosuri de ardei de înaltă calitate. De la blând la sălbatic, există ceva pentru toată lumea. 
În România®  avem 6 sosuri din gama TABASCO Brand : TABASCO® Sos ardei iute verde, TABASCO® Sos ardei iute roșu, TABASCO® Chipotle sos, TABASCO® Habanero sos, TABASCO® Sriracha sos, TABASCO® Sweet& Spicy.

PREȚUIM MOȘTENIREA NOASTRĂ

Vedem un viitor luminos și plin de oportunități. Dar acele oportunități sunt posibile doar dacă suntem buni administratori ai resurselor noastre naturale, astfel încât ele să fie aici pentru generațiile viitoare. Ca o companie care are peste 150 de ani, dorim să construim o afacere care să fie durabilă pentru următorii 150 de ani!